MOV začal vyšetrovanie škandálu s predajom vstupeniek na čiernom trhu

17.06.2012 Celý región

Londýn 17. júna (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyšetruje informácie o údajných porušeniach pravidiel zo strany národných olympijských výborov i autorizovaných distribútorov vstupeniek pri predaji lístkov na OH 2012 v Londýne.

Podľa informácií britského periodika Sunday Times niektoré národné olympijské výbory aj autorizovaní distribútori vstupeniek boli ochotní porušiť pravidlá a mali záujem o kúpu alebo ponúkali na predaj vstupenky aj mimo svojich teritórií, boli ochotní predávať vstupenky za zvýšené ceny, prípadne ich chceli predať neautorizovaným distribútorom. Podľa britského média ponúkli niektoré národné výbory na predaj tisícky vstupeniek na najvychytenejšie disciplíny, vrátane finále mužského šprintu na 100 metrov, mimo svojej oficiálnej kvóty a za premrštené ceny. Podľa pravidiel MOV národné výbory nesmú predávať vstupenky za hranicami svojej krajiny, zvyšovať ich cenu ani ich ponúkať neautorizovaným distribútorom. Reportéri Sunday Times vydávajúci sa za distribútorov však našli 27 funkcionárov ochotných predať vstupenky na vychytené disciplíny až za sumu 9430 dolárov.

MOV o týchto podozreniach upozornil aj nezávislú etickú komisiu výboru. "MOV okamžite po získaní informácie o obvineniach zvolal mimoriadne zasadnutie výkonného výboru a vykonalo prvé kroky. Zvolalo etickú komisiu a požiadalo o predloženie všetkých dôkazov o prípadných porušeniach pravidiel tejto komisii," uvádza sa vo vyhlásení MOV. "MOV neberie tieto obvinenia na ľahkú váhu. Ak sa dokáže porušenie pravidiel, organizácia proti vinníkom zakročí. Národné olympijské výbory sú autonómne organizácie, ale ak sa obvinenia potvrdia, MOV nebude váhať ani s najtvrdšími sankciami."

V máji rezignoval na svoju funkciu generálny sekretár Ukrajinského olympijského výboru Volodymyr Geraščenko po obvineniach, že ponúkal na čiernom trhu vstupenky na londýnske hry. OH v Londýne sa začnú 27. júla.

Informovali agentúry Reuters a AP.
 

Vyberte región